Campioană naţională la yachting, la numai 16 ani. "O rafală de vânt te poate arunca oricând peste bord, fără să ai timp de reacție"

37411

Articole de la același autor

Sara-Cristina Patache nu este doar o adolescentă în vârstă de aproape 16 ani care a intrat în lotul național și a reprezentat România la Campionatul European de Yachting, competiție organizată în Franța. Ea este o tânără extrem de ambițioasă, care privește marea cu alți ochi, comparativ cu tinerii de vârsta ei, uitându-se mereu după rafale și ascultând în permanență vântul.





Petrece pe barcă cea mai mare a timpului liber și nu s-a plâns nici măcar o dată că are palmele bătătorite, pentru că vorbim despre un sport de forță, în care practicanții lui învață despre meteo, mediul înconjurător, mecanica fluidelor și ce trebuie făcut pentru ca barca să înainteze doar cu ajutorul vântului. La acest moment, Sara se află în Slovenia, unde participă la Campionatul European ILCA4 C, sub directa îndrumare a instructorului, care este și tatăl său, Cristian Patache, de la Asociația Club Sportiv Constanța Sailing. Înainte de a pleca, am rugat-o să ne spună ce înseamnă acest sport pentru ea și ce și-a propus pentru perioada următoare.





-Sara, când a apărut pasiunea pentru yachting?

-Se poate spune că este o moștenire de familie, tata fiind sportiv de performanță și în prezent antrenor de yachting la un club sportiv din Constanța (Asociația Club Sportiv Constanța Sailing). Din ce mi-au povestit părinții, prima aventură pe apă a fost la doar două săptămâni, când am ieșit la o plimbare cu barca pe lacul Siutghiol și a fost un mic incident - s-a rupt cârma, așa că barca a ajuns la ponton cu ceva emoții pentru pasageri, desigur nu și pentru mine. Primele antrenamente, o joacă pentru mine, au început în jurul vârstei de opt ani, în anul 2016, când am participat și la primul campionat național de optimist care a fost pe Marea Neagră, cu plecare din portul Belona și care a fost cu lacrimi, dar și ambiție pentru mine, cele 20 kg ale mele fiind insuficiente să țină barca pe un vânt în rafale, așa că m-am răsturnat de câteva ori, am plâns și deși antrenorul federal, domnul Liviu Doară, mi-a sugerat să merg la mal, m-am încăpățânat și am terminat regatele. Efortul meu de-a lungul întregii competiții m-a poziționat pe locul III la Optimist fete în cadrul Campionatului Național pentru începători.



- Care este cel mai important premiu obținut?

-În plan internațional, locul II la optimist fete junioare, Cupa Burgas din Bulgaria, în anul 2020, și în plan național - titlul de campion național la optimist fete, în anul 2022, acompaniat de alte trei titluri de campion național la clasele RS Tera - fete și ILCA 4 (la categoriile junioare și tineret).



-Cât de important este pentru tine sportul și cum se îmbină această pasiune pentru yachting cu școala?

-Sunt o fire energică. Îmi plac activitățile în aer liber, dar și muzica și dansul, așa că de mică am fost la dans sportiv (cam un an și jumătate), apoi m-am îndreptat spre balet, nu de performanță, mai mult un hobby, dar pe care îl practic constant de peste zece ani (ultimii șase ani sub îndrumarea doamnei profesor Daniela Cristoiu, la Palatul Copiilor din Constanța). Baletul și înotul sunt activitățile care mă țin în formă în extrasezon, perioada noiembrie - aprilie fiind dificilă pentru antrenamentele pe apă în Constanța. Totodată, am participat și la câteva pregătiri cu antrenori din străinătate atunci când au fost oportunități financiare, dar acest sport este destul de costisitor, mai ales când vrei performanță (ambarcațiunea, echipamentul, vela, taxele etc). Referitor la partea a doua a întrebării, dacă îți dorești ceva, găsești și soluții. Bineînțeles, nu îmi neglijez nici pregătirea școlară, fiind în prezent elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, liceul unde mi-am dorit să intru după examenul de capacitate de anul trecut. Este drept că am sacrificat din orele de pregătire sportivă pentru cea școlară, deși am avut și rezultate sportive, dar anul acesta vin în forță să recuperez titlul de campion național la ILCA 4 fete, câștigat în anul 2022, anul trecut fiind vicecampioană la această clasă.





-Ai aproape 16 ani, te-ai gândit ce vei face după terminarea liceului?

-Da, încă de acum câțiva ani m-am decis să merg la Facultatea de Arhitectură. Îmi place să desenez, ador clădirile vechi cu arhitectură gotică sau barocă și îmi doresc să pot readuce la viață și splendoarea de odinioară a clădirilor emblematice chiar din orașul nostru... precum Casa cu Lei (cu elemente neoclasice).



-Câte ore pe zi dedici yachting-ului?

-În weekend, de exemplu, peste 5 ore și zile întregi în perioada cantonamentelor și concursurilor. La concurs stăm și peste opt ore pe apă, prânzul este un sendviș în pauzele dintre regate, în rest soare, vânt și de multe ori bonus, apă sărată... Nu este un sport ușor, necesită antrenament fizic susținut, dar și tehnică și strategie. Trebuie permanent să te adaptezi condițiilor de mediu natural, dar și competitorilor şi, deși este un sport individual, se fac și „jocuri de echipă”. Pentru a face performanţă este nevoie să dedici sportului foarte mult timp și, ce este mai important, timp de calitate. Nu este suficientă pregătirea fizică, este nevoie de sprijinul și orientarea unor antrenori internaționali cu performanțe și pregătirea anterioară, exact la locul competiției, pentru a putea să te adaptezi cu condițiile meteo și particularitățile zonei. Într-un fel gestionezi barca la un concurs pe lac, altfel pe mare sau ocean. Condițiile meteo sunt importante și pot avantaja sau dezavantaja un concurent și așa mai departe.



- Ți-a fost vreodată teamă când te aflai pe mare, într-o competiție?

-Regulile de siguranță sunt foarte stricte în acest sport, iar pregătirea pentru situații de risc este obligatorie, purtăm vestă de salvare obligatoriu, deși am sărit în Marea Mediterană de pe vas fără vestă. Și cel mai bun înotător se poate confrunta cu momente dificile, iar aici o rafală de vânt te poate arunca oricând peste bord fără să ai timp de reacție și te poți accidenta. Uneori, este recomandat chiar să răstorni barca dacă ai luat prea multă apă, fiind singura soluție de redresare. Și așa vă pot povesti și despre cea mai grea competiție la care am participat, Campionatul Mondial de Optimist Arkas, de la Bodrum, Turcia, din 27 iunie-7 iulie 2022. Aici, toți concurenții s-au confruntat cu problema că barca, din cauza valurilor, lua apă și trebuia, în timpul regatei, să scoatem permanent apa din barcă. Am încercat, dar, din păcate, într-una din curse am luat prea multă apă și m-am panicat, m-a văzut echipa de salvare și m-au forțat să urc pe șalupă răsturnându-mi barca, deși acesta este procedura standard în astfel de situații. În acele momente eram atât de supărată că nu m-au ajutat să scot apa și m-au eliminat din cursă, încât efectiv am rămas fără aer. Am simțit că tot efortul meu a fost în zadar, dar acum o văd ca pe o experiență.





-Te-ai pregătit temeinic pentru Campionatul European de Laser ILCA 4 de la Izola, din Slovenia. Ce așteptări ai?

-Da, este un concurs important pentru mine, participă peste 450 de concurenți din peste 30 de țări europene și chiar concurenți non-europeni și îmi doresc să sprijin România să urce în clasamentul internațional, deși sunt participanți din țări cu renume în acest sport, cu mulți campioni europeni și mondiali, precum Grecia, Italia, Spania, Turcia și altele.





- Te vezi antrenor peste câțiva ani?

-Pot spune că ar fi o alternativă, deși încă nu mă gândesc să renunț la viața de sportiv. În cadrul proiectului de voluntariat derulat de clubul unde activez ca sportiv - „Prinde vânt în vele” - am oferit suport și îndrumare copiilor înscriși în program, așa că pot spune că am exersat abilitățile de viitor antrenor sportiv.





-În scurt timp împlineşti 16 ani. Ce îţi doreşti?

-Mi-ar plăcea să obțin un loc cât mai bun la competiția din Canada, deoarece aceasta este organizată imediat după ziua mea de naştere, în perioada 13-26 iulie, unde vor fi opt zile de concurs.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0082 secunde